Районно кметство напомня: До 1000 лева е глобата за стар диван на боклука
Районно кметство напомня: До 1000 лева е глобата за стар диван на боклука / снимка: Дарик Варна, архив

Изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места се наказва с глоба от 300 до 1 000 лв. за физически лица. Санкцията е заложена в Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Варна, предупреждават от кметство "Приморски". Със съобщение във Фейсбук профила си администрацията припомня на жителите на най-големия варненски район кои разпоредби трябва задължително да се спазват.

Забранено е изхвърлянето на отпадъци извън предназначените за целта съдове. Забранено е и складирането на строителни материали, отпадъци, дърва, дървен материал или насипни товари около сгради, по улици, площади, паркове, междублокови пространства и тротоари за повече от 24 часа, като предвидената глоба е в размер от 10 до 150 лв.

Съгласно Наредбата за управление на отпадъците е забранено изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци /дивани, матраци и др/ извън определените за целта места.

От кметство „Приморски" припомнят и кои са местата в района, където са поставени контейнери за разделно събиране на едрогабаритни, строителни и растителни отпадъци с вместимост 6 куб.м.:
- ул. „Генерал Георги Попов"
- Вилна зона - ул. „8 - ма"
- курортен комплекс „Чайка" - сп. „Генерал Заимов"
- селищно образувание „Манастирски рид" - до хотел „Геолог"
- мост „Ален мак" / Дървения мост /
- ул. „Албатрос", кв. „Виница".