Радан Кънев: Премиерът да отмени строителното разрешение за „Южен поток”
Радан Кънев: Премиерът да отмени строителното разрешение за „Южен поток” / Sofia photo agency, архив

Служебният министър-председател да отмени издаденото от Министерство на регионалното развитие разрешение за строеж на подобекти от газопровода "Южен поток". Този призив към Георги Близнашки отправи Радан Кънев - говорител в оставка на Реформаторския блок.

„На основание член 107 от Конституцията да отмени незаконен акт на своите подчинени - това е негово право и задължение", припомни Кънев правомощията на премиера. Във Варна той призова властимащите „да престанат да се крият от тази отговорност".

Кънев вече подаде жалба до Върховния административен съд, като оспорва както законосъобразността на издаденото разрешение за строеж, така и предварителното му изпълнение. Строителното разрешение беше издадено на 31 юли от вече бившия регионален министър Десислава Терзиева. С него „Южен поток България" - АД получи право за строеж на „Преносен газопровод „Южен поток", подобект "Приемен терминал "Паша дере" и компресорна станция "Варна", както и път към приемния терминал и станцията в горска територия.

„Налице е подготовка за мащабен грабеж на стотици милиони левове от страна на консорциум от фирми, който, по общо мнение на българското правителство, на днешното служебно правителство, на всички европейски партньори, е спечелил проекта чрез незаконен търг, който не отговаря на европейските правила. Започне ли това строителство, няма как повече проектът да отговори на европейските правила. Това означава, че този порок ще бъде вече непреодолим, а съответно българският данъкоплатец ще плати огромни средства на този консорциум, след което много сериозни санкции към Европейския съюз", отбеляза Радан Кънев.

Според говорителя в оставка на Реформаторския блок, край Варна започва строителство буквално върху главите на хората, които живеят в местността „Ракитника" и околните селищни образувания. Те вече страдали от много тежки проблеми с инфраструктурата и водоснабдяването.

Кънев не изключи възможността да се стигне до протести, тъй като в случая става дума и за интереса на хората, които живеят в близост, както и за развитието на Варна на юг. Той посочи, че това е единствената възможна посока за развитието на града от много време насам, а строителството на практика я блокира тотално.

Според председателя на ДСБ би било скандално ако се приеме, че лидерите на националнопредставените политически формации нямат юридически право да бранят обществения интерес.

До края на седмицата ще стане ясно дали Радан Кънев ще се кандидатира за председател на Реформаторския блок. Въпросът ще бъде обсъден с партията, на която Кънев е председател, тъй като "за разлика от оставката, това не е личен ход", отбеляза още лидерът на ДСБ.