Радан Кънев и приятели почистиха плажа на Паша Дере, загрижени за съдбата на местността
Радан Кънев и приятели почистиха плажа на Паша Дере, загрижени за съдбата на местността / Предизборен щаб

Акция „Да спасим Паша дере от „Южен поток” са подели от Коалиция ДСБ-БДФ. Водачът на варненската  листа на тъмносините Радан Кънев днес запретна ръкави заедно със свои приятели и активисти от партията,  за да почистят девствения засега плаж отвъд нос Галата.

Собственици на къщи в района, също загрижени от съдбата на Паша Дере, се включиха в акцията заедно с Радан Кънев. Хората от местността очакват съдействие от ДСБ, за да запазят природата в незасегнатото още кътче близо до Варна. Живеещи в близките вилни зони „Ракитника” и „Боровец” са притеснени от евентуално строителство на индустриални сгради, което ще засегне екоравновесието в района. В близост е и защитеното езеро "Лимана" - защитена зона по Закона за биологичното разнообразие.
Десетки чували с боклуци извозиха днес активистите от коалицията. Според Радан Кънев, ако трасето на Южен поток мине през това място, ще се създадат няколко проблема. Развитието на Варна на юг ще стане невъзможно, ще бъде затруднен туризмът в района, ще се наруши екоравновесието, а живеещите в близост и техните домове  биха били застрашени от съсредоточаването на индустрия на мястото заради бизнес интересите на Русия.

Ето и описанието на проблема според ДСБ-БДФ:

"Южен поток" ще доставя руски газ за Европейския съюз, заобикаляйки Украйна. Началото на строителството на морската част от проекта бе дадено през декември. Според проекта съоръжението ще доставя на европейските потребители 63 милиарда кубични метра газ годишно. Газопроводът с дължина над 2300 километра трябва да започне работа от края на 2015 година и да доставя газ за Западна Европа, през Черно море и Балканите. Газопроводът е планиран да работи 50 години.

Морският газопровод ще включва 4 съседни и успоредни тръбопровода с диаметър 32 инча с дължина 930 км, преминаващи по дъното на Черно море от руския бряг в близост до Анапа през турската Изключителна икономическа зона /ИИЗ/ до българския бряг близо до Варна. Освен морски тръбопроводи  морският газопровод включва и участъци на сушата в Русия и България с малка дължина, в които ще се разположат и брегови съоръжения.

Плажът се намира в близост до  квартал „Галата” Местността е известна с дивата си природа, незасегната от туризма, чистите си и широки плажове и липсата на урбанизация. Мястото се посещава от млади хора, които лагеруват и нощуват там през лятото. Дори през зимните дни туристи от морския град се спускат по калните пътеки към романтичното място.

При изпълнение на проекта обаче на сушата строителството ще се извършва  в строителен коридор с ширина 60 м. Горният почвен слой ще бъде отстранен.
В периода на експлоатация ще се поддържа постоянно сервитутно право на преминаване на тръбопровода върху коридор с ширина  приблизително 40 м. Няма да се допуска израстване на дървета в него. Храсти и др. растителност с плитка коренова система ще се остави да израсне по естествен път. Ще бъдат определени и изключителни зони за безопасност, в които ще има ограничения за строителство.

Въздействие от проекта

Международната компания „South  Stream Transport”, която е основана за проектиране, строителство и последваща експлоатация на морския газопровод „Южен поток” и в която е с 50 % участие на „Газпром",  20 на сто  на италианска фирма, и с по 15 % са немска и френска компании е изготвила заданието за оценка на въздействие върху околната среда.

Според докумнета „в морето ще има  временни въздействия - шум и емисии във въздуха от строителното оборудване, нарушения на дънните седименти и промяна на качеството на морската вода. Бентоносните и неподвижни видове ще бъдат най-много засегнати. Ще има въздействие върху останките от корабокрушения и подводните обекти на културното наследство. Най-засегнати ще бъдат хората, ползващи плажа Паша дере за отдих, предвид ограниченията до плажа по време  на строителството.Строителният коридор ще изисква разчистване на растителността и трайните насажденияпо продължение на трасето на тръбопороводите на сушата  в зона с ширина 60 м. Разчистването на строителния коридор от растителността ще окаже въздействие върху местообитанията, флората и фауната в границите на  строителния коридор.Въздействията от експлоатацията ще включват постоянни ограничения върху земеползването в териториите на тръбопроводите като например ограничения в сервитутната зона и в зоните за изключителна безопасност. Тези рестрикции ще ограничат бъдещия потенциал за развитие на околните райони и ще окажат въздействие върху местообитанията, флората и фауната, тъй като растителността с дълбока коренова система ще трябва да се почиства редовно. В морето ще има ограничения за риболовна дейност.”

Силно притеснени от плановете за строителство на газови тръби са рибарите. Рибата се задържа тук, защото от дерето се стича вода в морето. Дъното е чист пясък, който е примесен с тиня от близкия лиман. И винаги държи риба от всички видове. Не става дума само за местните кефал и калкан. Когато дойдат сафрид, лефер и паламуд, всички лодки от Варна са пред Паша дере, твърдят стари рибари. Водите пред Паша дере се славят като място за автоматично ловене на калкан. Лодкарите пускат няколко куки със стръв и прикрепват на повърхността големи тапи. След ден-два се връщат на същото място и винаги намират уловен калкан.

Притеснени са и от Дружеството за защита на птиците, защото новата просека със сигурност ще прогони пернати видове като черния дрозд, коса и големия синигер.
В защитената местност Лимана, която е зад плажа на Паша дере, има и редки видове птици, но не се знае какво ще е въздействието върху тях от шума. Според тях като че ли птиците се адаптират към него, но това още не е потвърдено от изследвания. Със сигурност обаче някои видове ще бъдат прогонени. 4-те тръби ще минават по морското дъно и в един момент шелфът трябва да бъде пробит, за да излязат на сушата, което си е доста рисково за местообитанията на различни видове.
Защитената местност е на 20 км на юг от Варна и над нея вече излиза тръбата на добиващата газ в Черно море фирма "Петреко". Там е и разпределителната газова станция, която премиерът Бойко Борисов откри преди 2 г.