Пътят за Галата готов, отварят го в събота
Пътят за Галата готов, отварят го в събота / netinfo
В 5 часа сутринта в събота ще бъде отворен за движение пътят, свързващ кварталите Аспарухово и Галата. Това съобщи председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов след оглед на ремонтирания участък, в присъствието на заместник-кмета на Варна Венелин Жечев и кмета на район “Аспарухово” Богдан Караденчев.

До събота кметът на “Аспарухово” трябва да направи оглед и свиканата от него комисия да разреши отварянето на възстановения път.

Пътят към Галата пропадна на 19 август след пороен дъжд. Няколкометров трап зейна в платното от страната на морето, на около 200 метра нагоре след отбивката за плажа в Аспарухово. Като причина за срутването се смята и близкото строителство на луксозен жилищен комплекс, припомня Дарик.

Целият ремонт на пропадналата част от трасето в размер на 800 хиляди лева е извършен за сметка на фирма “Борд”, която строи въпросния комплекс. Към момента се извършват довършителни дейности като поставяне на бордюри, почистване на пространствата от двете страни на пътя и канавките, стана ясно по време на огледа.

Най-късно утре общинският председател Гуцанов ще изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството с молба да бъдат отпуснати средства за възстановяване на стария път към Галата, минаващ покрай крайбрежната алея и военното поделение. По предварителни данни необходимите за възстановяването му пари ще са в размер на около 12 милиона лева.