Прокурорска проверка за излагане на опасност на 60 варненски ученици
Прокурорска проверка за излагане на опасност на 60 варненски ученици / netinfo
Окръжният прокурор на Пловдив ще разпореди проверка по случая с варненските ученици, които попаднаха в ледения капан край Пловдив вчера. Припомняме, че 60 ученици от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства във Варна бяха принудени да вървят пеш километър и половина заради непочистените от снега пътища в община Куклен.

При доказване на неправомерно административно бездействие от страна на длъжностни лица от община Куклен или фирмата, отговаряща за зимната поддръжка, законът предвижа наказание до 3 години затвор. Юристи обаче коментират, че в подобни случаи е изключително трудно доказването на умисъл в действията или бездействието и посочиха като драстичен пример оправдателните присъди на директорката и други служители от Дома за сираци в Джурково, където поради студ и недохранване преди години починаха 13 деца.

Според психолога Тинка Динева, която е с варненската група,, при принудителния преход в снега здравето на децата не е било подложено на риск и те дори са се радвали на приключението. Динева обаче посочи, че в момента шосето е опасно заледено, защото е почистено, но не и опесъчено.

След скандала с варненските ученици хотелиерите в парк “Родопи” са получили уверенията на кмета на Куклен Димитър Сотиров за спешни действия при снеговалеж, съобщи управителят на хотел “Копривките” д-р Красимир Георгиев. Според него досега туристическите обекти не са имали директна връзка с фирмата, поддържаща пътя, защото машините й не можели да започнат чистенето на снега без разпореждане от община Куклен.