Приеха Пътна карта за изпълнение на препоръките на ЕК
Приеха Пътна карта за изпълнение на препоръките на ЕК / снимка: БГНЕС

Правителството прие Пътна карта за 2014 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари т. г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), съобщават от правителствена служба.

В Пътната карта са включени законодателни, организационни и аналитични мерки и действия на институциите, чиято цел е преодоляване на идентифицираните в Доклада на ЕК слабости. Следвайки структурата на Доклада, предвидените действия са групирани в три основни области, като всяка мярка е свързана с изпълнението на конкретна препоръка.

В областта на независимостта, отчетността и етиката на съдебната власт се предвижда създаването на набор от обективни стандарти за атестиране и повишаване на магистратите, като се наблегне на заслугите, почтеността и прозрачността. Планирано е и въвеждането на система за наблюдение и оценка на прилагането на тези стандарти в практиката.

В областта на реформата и ефикасността на съдебната система е залегнало преразпределение на щатовете в съдилищата и прокуратурата, оптимизиране на структурата на районните съдилища, мониторинг и анализ на индивидуалната натовареност на магистратите и цялостната натовареност на органите на съдебната власт, приемане на единни критерии за прилагане на дисциплинарни наказания на магистратите и др.

По отношение противодействието на корупцията и борбата с организираната престъпност се предвижда приемане на национална стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки, регламентиране на реда и взаимодействието между компетентните органи при разследването и осъществяването на международното оперативно сътрудничество, ревизия на вида престъпления, подсъдни на Специализирания наказателен съд, пълна инвентаризация на делата в производство в Специализираната прокуратура с цел създаване на организация за своевременното им приключване и др.