Претърсват офиса на Марешки
Претърсват офиса на Марешки / netinfo
Екип на икономическа полиция обискира офиса на кандидата за кмет на Варна Веселин Марешки. Проверката е за документи, доказващи продажбата на гласове.

Полицаите нахлуха в офиса на аптечния бос днес преди обяд. Офисът се намира на 7-мия етаж на медицински център „Младост” и е ползван като предизборен щаб от Веселин Марешки. Полицаите събраха личните карти на чакащите пред офиса около 15 души – предимно млади хора и пенсионери. Пред журналистите те обясниха, че не са гласували за Веселин Марешки, а са дошли на преглед и случайно са им взети документите. Една от жените показа документ, че е била секретар в изборна секция и е дошла да пита за хонорара си. Тя обаче не можа да обясни защо, след като секцията й е била в район „Приморски”, е дошла да си търси парите в офиса на Веселин Марешки, който се намира в район „Младост”. Повечето от чакащите бяха заведени за разпит в полицията.

По случая е образувано досъдебно производство по член 167 А от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител за продажба на гласове. Сигналът е подаден от потърпевш, съобщи пресаташето на варненската полиция Калинка Пенчева. Наказанието предвидено от закона за лице, гласувало за определен кандидат и поискало или получило за това имотна облага, е пробация или до една година затвор.

Веселин Марешки се класира на второ място в кметските избори във Варна. Той получи 13.18%, след като за него гласуваха 15 991 души. В общинската избирателна комисия бяха регистрирани 7 000 негови застъпници. Партията „Ред, законност и справедливост”, която издигна кандидатурата на Марешки за кмет на Варна, ще има 5 мандата в новия общински съвет. Нейната листа беше оглавявана от самия фармацевтичен бос.

Преди изборите срещу Марешки беше образувана проверка за купуване на гласове от районната прокуратура. Представител на прокуратурата обаче днес не присъстваше на обиска.

За Дарик Веселин Марешки заяви, че ще съдейства на проверката и че е подал жалба в общинската избирателна комисия за касиране на изборите и преброяване на бюлетините за кмет на Варна и общински съветници. Марешки добави още, че е плащал между 20 и 60 лева на застъпник, а цялата кампания му е излязла 200-300 хиляди лева.