Правят първа копка на къщички за деца от социални домове
Правят първа копка на къщички за деца от социални домове / Дарик Варна, архив

Първа копка на къщички за деца от социални домове ще бъде направена днес в квартал „Изгрев” и село Тополи. Церемонията е насрочена за 12:00 часа, съобщиха от община Варна.

В началото на месеца започна строителството на центровете за настаняване от семеен тип, които ще бъдат общо седем. По две къщички ще бъдат построени във варненските квартали „Владиславово” и „Изгрев”, а три – в село Тополи. Капацитетът им е общо 98 места, като в тях ще бъдат настанени деца от домовете в село Рудник, „Виница”, Крушаре и Луковит.

Изграждането на центровете се финансира по европейски програми. Стойността на проекта е 4,8 млн. лв.,  а срокът за изпълнението му - 34 месеца. През първата година издръжката ще бъде осигурена с европейски средства, след което ще бъде поета от държавата.

След преместването на децата ще бъде закрит домът в село Рудник, а от Дом "Майка и дете" във "Виница" ще бъдат преместени бебетата с увреждания. Макар че е предвидено във вяка къща да живеят до 14 деца, техният брой няма да надвишава 10, за да се осигури индивидуална грижа.