/ ThinkStock/Getty Images
47.6% от населението в област Варна живее с материални лишения, а 10.7% - в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност. Това сочат данните от проучване през 2015 година, проведено от НСИ.

През март тази година Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра, започва провеждането на анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2017”. Изследването се провежда върху четиригодишен ротационен панел от обикновени домакинства. В съответствие с годишната програма на Евростат за модернизация на социалната статистика през 2017 г., част от домакинствата, които са участвали в анкетата четири последователни години, ще бъдат посетени за пета поредна година, а тези, които са участвали пет последователни години, ще бъдат посетени за шеста поредна година. С промяната се цели да се получат по-добри оценки на продължителни явления (например постоянен риск от бедност за по-продължителен период). 

В област Варна изследването ще се проведе в градовете: Варна, Аксаково, Игнатиево, Бяла, Белослав, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово, както и в селата: Бенковски, Блъсково, Брестак, Булаир, Венелин, Генерал Кантарджиево, Генерал Киселово, Генерал Колево, Гроздьово, Доброплодно, Дръндар, Дъбравино, Житница, Здравец, Каменар, Кичево, Лопушна, Медовец, Момчилово, Нова Шипка, Партизани, Петров дол, Приселци, Разделна, Рудник, Снежина, Стефан Караджа, Тръстиково, Цонево и Чернево. 

В периода март - май 2017 г. 525 избрани домакинства на територията на област Варна ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - въпросник за домакинството и индивидуален въпросник, който се попълва за членовете на домакинството на 16 и повече години. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите. При посещенията си в домакинствата анкетьорите ще се легитимират със служебни карти. 

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната. Те служат за изчисляване на индикатори за бедност и социално включване, които са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация.