Печатницата на БНБ ще произведе бюлетините за кметския вот
Печатницата на БНБ ще произведе бюлетините за кметския вот / Sofia Photo Agency, архив

Бюлетините за предстоящия във Варна частичен избор на кмет ще бъдат отпечатани в печатницата на Българска народна банка в София. Държавната печатница е единствената, до които се изпраща покана за участие в процедурата, става ясно от обявената от Община Варна обществена поръчка.

С оглед датата, определена за провеждане на изборите за кмет - 30 юни, и необходимостта от изпълнение на редица организационни и технологични дейности по изработката и доставката на изборните книжа и материали - осигуряване на съответната хартия и материали за изработката, отпечатване, рязане, пакетиране, транспортиране, разпределение по секции, Общината е избрала да възложи поръчката с процедура на договаряне без обявление.

Освен бюлетините, държавната печатница ще произведе и изборните книжа за вота във Варна - протоколи, чернови, извлечения от протоколи и др. на избирателните комисии и брошура с методически указания на ЦИК за работа на секционните избирателни комисии.

Печатницата на БНБ е специализирана в производство на ценни книжа като банкноти, документи за самоличност и други видове защитени продукти. Тя е и първата в България, която притежава сертифицирана система за управление на информационната сигурност, се посочва в сайта на предприятието.

Съгласно Изборния кодекс бюлетините за частичния избор за кмет на община започват да се отпечатват не по-рано от 18 дни преди изборния ден, т.е. от 12 юни, се посочва още в обявлението за обществената поръчка. Няма посочена обаче стойност. Според обявената преди седмица прогнозна план-сметка на Общината, отпечатването на бюлетините ще струва на общинската хазна 39 600 лева за всеки тур. Още толкова ще отидат за отпечатване на изборните книжа и материалите за изборите.

Все още не е ясно с какъв размер ще е бюлетината за кметския вот на 30 юни. В 17 часа днес изтича срокът за регистрация на кандидатите в ОИК, след което ще стане ясен окончателният им брой, а от там и колко ще е дълга бюлетината.

Варненската полиция ще охранява бюлетините, дори ако те се печатат извън Варна. Местната полиция ще осигури охрана при транспортирането им, обяви преди седмица директорът на МВР-Варна комисар Тодор Иванов.

По-рано този месец вече бившият главен секретар на Общината Михаил Куликов обяви, че бюлетините ще бъдат произведени във варненска печатница, а изпълнителят на поръчката - варненската „Хеликс прес" ЕООД, е вече избрана. Куликов, който е един от кандидатите за кмет, беше уволнен от временно изпълняващия длъжността кмет доц. Христо Бозов, който също ще се яви на изборите за нов градоначалник. Мотивът за уволнението бе „закъснение в подготовката на частичните избори за кмет".