Отново спад на раждаемостта във Варна
Отново спад на раждаемостта във Варна / sxc.hu, архив

Бебетата, родени през 2011-а във Варна, ще са по-малко от тези през предходната година. От януари до сега в АГ болницата са проплакали 2 340 новородени, а през 2010 г. те са били 2 440. Това каза за Дарик шефът на лечебното заведение д-р Радослав Минков и уточни, че спадът засяга всички варненски болници.

По думите му бейби бумът е бил през 2009 г., когато на бял свят в морскара столица са се появили 2 663 деца. Икономическата криза обаче е сложила край на ентусиазма на родителите и броят на новородените през последните две години е намалял.

Една от гордостите на лекарите в АГ болницата е малкият Марио от Търговище, който през септември беше доведен с екстремно ниско тегло - само 480 грама. Благодарение на грижите на екипа в неонатологията бебето беше спасено. Освен него във варненската болница бяха отгледани стотици други недоносени бебета, дошли от различни краища на Североизточна България.

За съжаленние, Варна не прави изключение от общата тенденция за увеличаване на недоносените бебета. Това до известна степен се дължи на нарастващия брой пеленачета, заченати ин витро, повечето от които са недоносени, каза д-р Минков. По думите му някои от бебетата се раждат преждевременно поради неконтролиране на бремеността от специалист, лошите битови условия, в които майките живеят, и пр.

Освен със статистика за броя на новородените здравното заведение изпраща 2011-та година и със стара апаратура. Най-крещяща е нуждата от неонатални респиратори. В момента болницата разполага със седем апарата, като най-новият е на 10 години, а половината са на над 20 години. „Всеки момент очаквам някой от респираторите са спре да работи”, алармира неотдавна д-р Минков. Системно в  единственото отделение в Североизточна България, в което постъпват най-тежките случаи при новородените, се лекуват между 20 и 25 деца.

Надеждата е през новата година лечебното заведение да се сдобие с необходимата апаратура. Д-р Минков обаче не е оптимист, че това може да се случи със средства от Българската Коледа.

„Писали сме писма не едно или две. Миналата година ни прескочиха. Тази година не знам”, каза д-р Минков.

Друга благотворителна кампания стартира още през октомври във Варна. Инициативата е за купуване на животоспасяваща апаратура за новородени в АГ болницата. От думите на д-р Радослав Минков стана ясно, че и тя е забуксувала.

„Нещата не вървят. Хората нямат желание да дават пари за нас”, каза шефът на АГ болницата.

Именно заради остарялата материална база д-р Минков си пожелава през следващата година освен на повече бебета лечебното заведение да се радва и на нова апаратура.