/ netinfo
Трябва да има Закон за доброволчеството, който да урежда отношенията и защитата на хората, които искат по своя воля да помагат при различни бедствия. Това коментира областният председател на БЧК Варна Илия Раев. Той даде пример с доброволци, които са се притекли на помощ след потопа в „Аспарухово“, заради което са били санкционирани от своите работодатели.

„Не говорим да има заплащане за доброволците. Говорим за това на хората, които отиват да помагат, да се благодари, а не да се винят. На доброволеца трябва да бъде осигурена издръжката на терен – храна и вода“, добави Раев. Той припомни, че след бедствието във варненския квартал около 2000 доброволци са се включили със своя труд в различни акции.

Доброволците стават все повече, но е необходимо тяхната дейност да бъде регламентирана, смята председателят на БЧК Христо Григоров. По негови думи България е една от малкото страни в Европа, в които този въпрос не е уреден.

„Законът за доброволчеството беше прехвърлян от правителство на правителство. Сега, благодарение на омбудсмана Мая Манолова нещата се задвижиха. Преди законът да влезе в парламента обаче, той взе, че си отиде. Така че, сега чакаме новия парламент и започваме отново“, коментира той.