Опасност от липса на охрана по плажовете, заради министерството на Гагаузов
Опасност от липса на охрана по плажовете, заради министерството на Гагаузов / netinfo

Има реална опасност към плажовете във Варна и областта, които не са атрактивни, да не бъде проявен интерес за вземане под наем и те да останат без охрана, спасители и съответно без организирано обезопасяване на водните площи и медицинско обслужване. Това твърди областният управител Христо Контров. По думите му, до Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече са изпратени две предупредителни писма с настояване търговете да бъдат реализирани до края на месец март. От ведомството обаче реагирали твърде късно.

Провеждането на част от търговете през юни и повишаването на годишната наемна цена на обектите, ще направи търговете нереални, коментира още Контров. В този случай, ако не се явят кандидати на първи търг, и част от плажовете останат без стопани в разгара на летния сезон, ще бъдат заплашени сигурността, живота и здравето както на варненци, така и на туристите, които ще изберат нашето Черноморие за своята почивка. Поставянето на предупредителни табели за неохраняеми плажове е превантивна мярка, но тя в никакъв случай не е достатъчна, напомнят от областната администрация.

Предстои изготвянето на писмо с предложение до МРРБ плажовете да бъдат отдавани не за пет, а за една година, каквато беше предишната система. В предложението ще се посочва още, че наемните цени трябва да бъдат реални.