Опашки за свидетелство за съдимост, вадим го и онлайн
Опашки за свидетелство за съдимост, вадим го и онлайн / Sofia Photo Agency, архив

Заради началото на активния летен сезон се увеличава натовареността на бюро "Съдимост", отчитат от Районния съд във Варна. По над 400 свидетелства и справки за съдимост се издават средно на ден в последните дни. Общо от началото на годината издадените свидетелства за съдимост са над 24 000.

По този повод пресслужбата на съда напомня, че звеното работи с непрекъснато работно време - всеки делничен ден от 8,30 до 17 часа.

Новост за притежателите на електронен подпис с чисто съдебно минало е възможността да си извадят свидетелство за съдимост по електронен път срещу такса от 3 лева, без да е необходимо да посещават специализираните бюра в страната. Процедурата и условията за издаване на електронно свидетелство за съдимост са подробно описани тук.

Информация за стандартната процедура, необходимите документи и заявление по образец за издаване на свидетелство за съдимост за потребители, които не разполагат с електронен подпис, също могат да бъдат намерени на интернет-страницата на Районния съд www.vrs.bg В улеснение на гражданите от тази година държавната такса от 5 лв. за услугата може да бъде заплатена на място, чрез пос-терминално устройство в бюро „Съдимост". В случай на плащане по банков път - таксата трябва да бъде предварително внесена по сметка на съда.

Добре е да се знае, че документи за издаване на свидетелство за съдимост във Варна, освен в бюро „Съдимост" при Районния съд, могат да бъдат подадени и в информационния център на бул. "Съборни" /срещу сградата на Стоматологията/.