Николай Младенов: Министерството на отбраната се е превърнало в строително дружество
Николай Младенов: Министерството на отбраната се е превърнало в строително дружество / снимка: Sofia Photo Agency

Първият ми приоритет като министър ще бъде да не се позволи спад в доходите на служещите в системата, а вторият – гарантирането на мисиите ни зад граница. Това заяви във Варна шефът на Министерството на отбраната Николай Младенов.
Личната амбиция на министъра е да върне фокуса на ръководеното от него ведомство върху българската отбрана. „Усещането ми е, че през последните години то постепенно се е превърнало в едно строително предприемаческо дружество, което няма пряко отношение към отбраната на държавата”, коментира Младенов.

Според него, на този етап има доста сериозни дефицити по много части от бюджета на Министерството на отбраната и ако не се оптимизират разходите, рискът е да не могат да се изплатят заплатите на служителите във ведомството. Това обаче няма да бъде допуснато, увери министърът. Той заяви още, че щатът в Министерството на отбраната е твърде раздут и трябва да бъде оптимизиран. В момента там работят 1440 човека, а в социалната агенция извън него - 800.

Николай Младенов присъства на тържествените ритуали по честване на 130-тата годишнина от създаването на Военноморските сили на Морска гара - Варна.