Над 100 000 двойки са сложили брачни халки във Варна
Над 100 000 двойки са сложили брачни халки във Варна / DarikNews

"Жена и чаша се държат в най-тънката част" - със свеж хумор гони напрежението в първите младоженци за деня шефката на ритуалния дом във Варна Весела Великова. Венчавката е точно навръх 30-годишния юбилей на най-голямото и привлекателно средище за сватби по цялото Черноморие, пише в-к "Стандарт".

Човек, колкото и пъти да се е женил, пак му се иска да го направи, щом стъпи в красивия ритуален дом. Това е сигурно заради автентичната атмосфера и духа на старата сграда с над 150-годишна история, която пази тайните на някогашен турски конак. Но най-вече желанието за сватба е заради дамите тук, които работят и вече три десетилетия дават щастие и прибавят любов. Над 100 000 съдби, колко брака са сключени и са се извъртели пред очите им.

Флорентино и Фермина от любимия си роман "Любов по време на холера" на Маркес открива пред олтара преди години шефката на ритуалния дом. Той e на 82 години, бивш морски офицер. А булката на 78 години. Като млади двамата се залюбили, но нейният баща я омъжил за друг. След години, вече овдовели, животът ги среща, а любовта им изригнала повече от преди. За всяка двойка с юбилеен брак има специално слово, което произнасят обредничките от дома. Трите дами - Вили, Стефка и Рени, която е ветеранка и е от основаването на дома, са правили сватби на яхта, на поляна, с токчета на плажа, в тюрмата и следствения арест и дори в АГ-болницата. Важното е да се сбъднат мечтите на булката в този сакрален ден. Мъжете не идват тук с много мечти, отсича с присъщото си чувство за хумор шефката Весела Великова. Но сама се опровергава със следващия жив спомен за влюбен до уши жених на 45 г. в 20-години по-възрастната от него дама на сърцето му. Тенденцията за сватбите е вече такава - булките да са по-големи от младоженците.

Животът опроверга и старата българска поговорка "Тази година булка, догодина люлка". Вече има двойки, които подписват сутрин, а следобед се сдобиват и с рожба. Преди 30 години сефтето като булка на новия ритуален дом направила тогавашната млада служителка Елена Стоянова. На сватбата й изневиделица пристигнали японският престолонаследник и съпругата му, които по това време била на визита във Варна. Те дарили младоженката със златна брошка и скъпоценни камъни, които тя и досега пази в специален сейф. Маршрутът на Людмила Живкова с чужди държавни глави винаги е минавал през ритуалния дом във Варна. Тук е водила президентшата на Мексико с двете й дъщери, както и шейха на Иран и съпругата му, изключителна красавица. Фотосите на юбилейната изложба са запечатали всички видни гости.

Сред най-известните кумци са били Стефан Софиянски, Стефан Данаилов, родните звезди Йорданка Христова и Георги Христов, Енчев е станал духовен настойник на сватбата на дуетната си половинка Румънеца. В обредната зала край морето са скъсали с ергенлъка Мишо Шамара, шефът на българските актьори Христо Мутафчиев, а навремето и естрадната легенда Петър Чернев. А красивите булки, за които още дълго ще се говори, са Деси Добрева и журналистката от bТВ Виктория Петрова. Ексминистър Николай Василев пък е кръщавал всички евробебета през 2000 г.