/ pressclubbg.com
Вяра, че премиерът Бойко Борисов ще помогне за възкръсването на ФК Спартак Вн, днес прозвуча на пресконференцията на "Синдикат 12", зад чиято кауза стоят футболисти, треньори и десетки хиляди сърца от морската ни столица, съобщава pressclubbg.com.
В Пресклуб "България" в София се събраха някои от емблематичните личности, свързали дълбоко съдбата си с отбора, радвал поколения наред с успехите си в своята вековна история: Бойко Величков, Мартин Зафиров, Иво Георгиев, Борислав Георгиев, Радостин Станев, Стефан Грозданов. Заедно с тях бяха и представителите на фен клуба Стефан Калименов и Евгени Станимиров, както и дългогодишният бивш президент на клуба Николай Ишков.

През 2006 г. собствеността върху земята, стопанисвана от 1962 г. неизменно от футболния клуб Спартак, е прехвърлена от общината на частната фирма "Барет Ауто", а през 2010 г. акциите преминават в ръцете на друга частна фирма - "Инжстрой", която държи 66 на сто дял в смесеното дружество при 34 на сто дял на община Варна. Въпреки че и при двете прехвърляния на собствеността от общината към частниците, това е направено с благородната цел бизнесмените да инвестират в базата и да издържат футболния клуб, това не е направено, твърдят фенове, футболисти и треньори.

Картината днес е плачевна – стадион "Спартак" е гробница, клубът е ликвидиран. Футболисти, треньори и фенове виждат само един изход – общината да си върне собствеността върху терените, така че и клубът да се завърне в своя дом. Общината обаче мълчи по въпроса, казаха днес борещите се за справедливата кауза.

Всичко е станало по времето на Кирил Йорданов, който бе кмет на Варна от 1999 г. до 2013 г. Ние искаме сегашният кмет Иван Портних да поправи лошото, подчерта Радостин Станев. Той се обърна чрез медиите и към премиера Бойко Борисов за подкрепа и от името на своите съмишленици, приятели и колеги изрази увереност, че министър-председателят няма да остане безучастен към проблема, защо обича спорта и футбола и защото този проблем е от изключителен обществен интерес. Протестиращите помолиха за помощ и БФС, а също и националните медии. Хората се зарекоха да продължат протестните действия докато постигнат желания резултат.
pressclubbg.com