Доскорошният член на съдийската комисия към ЗС на БФС варна с открито писмо
Доскорошният член на съдийската комисия към ЗС на БФС варна с открито писмо / личен архив
Доскорошният член на съдийската комисия към ЗС на БФС Варна с открито писмо
Димитър Димитров, известен още като Херо, има 15 годишен стаж като съдия в професионалния футбол. Роденият в Търговище, но живеещ във Варна от 2000-ата година Димитров  има в съдийската си кариера като асистент над 120 мача в "А" група и още толкова в "Б", както и десетки в аматьорския футбол.

В продължение на 2 години е бил член на съдийската комисия  към ЗС на БФС Варна като отговорник по назначенията на футболните съдии.Работил е и една година като секретар на съдийската комисия. Димитров е и ментор към БФС по програма на УЕФА. В момента е преподавател в ИУ Варна в катедра физическо възопитание и спорт. Доктор е по управление и организация на  туризма.

Завършил е НСА в София. Херо е бивш професионален футболист, като е пазил на Вратата на "Светкавица" Търговище в Б група.

Димитров разпространи днес в социална мрежа отворено писмо, в което коментира мотивите за отстраняването му като член на съдийската комисия при ЗС на БФС Варна. Публикуваме го без редакторска намеса:

ДО СПОРТНАТА И
ФУТБОЛНО-СЪДИЙСКА
ОБЩЕСТВЕНОСТ НА
БЪЛГАРИЯ
ОТВОРЕНО ПИСМО
От Димитър Стоилов Димитров,
доскоро член на Съдийската комисия към Зонален съвет на БФС-гр. Варна

Мотивът, посочен от СК към ЗС на БФС-Варна, с който аз вече не съм член на тази комисия, е „Прекалена ангажираност към партньорска организация на БФС, развиваща мини футбола в нашия град“. Той е недействителен и неоснователен. Този мотив беше търсен от доста време, за да освободят един човек, който искаше да изгради едно ново поколение съдии.

Такива съдии, които след футболната среща да получават заслужените аплодисменти на публиката, да са уважавани и от състезателите, и клубовете. За мен щеше да остане вътрешното удовлетворение, че имам частица принос във всичко това. И въпреки, че многократно съм заявявал идеите си в тази връзка и съм показвал чрез моята работа целите си, днес аз получавам измислено оправдание от Съдийската комисия на Зона Варна, че не мога да съм полезен, защото съм ангажиран на друго място и с други лица - доказани авторитети и професионалисти. 

Днешните съдии трябва да бъдат личности, характери, прилагащи правилата на играта смело, решително, с уважение и респект към състезателите, техните ръководители и фенове. Смея да твърдя за себе си, че съм добър пример в това отношение. Моята съдийска кариера продължи 15 години в професионалния футбол. Критерий за добре свършена работа са аплодисментите на феновете след края на оспорван двубой, които за радост са присъствали в моята кариера. Тогава си казваш, че има смисъл. Уважението се гради и създава с действия. Признание за труда ти е, когато видиш респекта и вярата в очите на футболистите, спрели в тунела приготовленията си, очаквайки съдийския екип.

По-скоро очаквайки него, добрият пример за главен съдия г-н Цветан Кръстев, който да направи своето обръщение към тях. В такива моменти съм настръхвал и на практика съм усещал смисъла да бъдеш футболен съдия, да бъдеш авторитета, с който всички ще се съобразяват по собствено желание, защото уважават човека насреща. Такива съдии съм се опитвал да създам, към такова присъствие и изграждане на качества съм ги водил, пренебрегвайки личния интерес. Не бях разбран и времето ми за работа изтече. И не защото аз съм го поискал, а защото други хора сметнаха, че с моите идеи съм вреден за футболното съдийство на Зона Варна.

Не се срамувам от всичко онова, което съм направил за издигане имиджа и развитието на българското съдийство, в частност и на Зона-Варна. Напротив, бях полезен. Можех да бъда полезен и занапред, но не бях разбран.
Чрез профила си във Фейсбук информирам, че за неопределено време няма да бъда на разположение за нуждите на ЗС на БФС гр. Варна.

Аз имам достойнство, имам уважението на футболно-съдийската общественост, имам уважение от колегите на работното си място, имам подкрепата на семейството ми и това ми стига. Не искам постове, а само достойно отношение за положения ми многогодишен труд. И няма да спра да работя, подчинявайки се единствено на съвестта и вижданията си.

Винаги съм следвал и ще следвам принципа:

НИЕ ТРЯБВА ДА РЕШАВАМЕ СПРАВЕДЛИВО, ЗА ДА СЪЗДАВАМЕ ДОВЕРИЕ. ЦЕЛТА НИ Е В РЕЗУЛТАТ НА НАШИЯ ТРУД ДА ОСТАВИМ ПОЛОЖИТЕЛНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ, УСЕЩАНИЯ И СПОМЕНИ.

29.11.2017 г. Димитър Димитров – Херо
гр. Варна