Младеж задигал коли, за да се разходи
Младеж задигал коли, за да се разходи / Дарик Варна, архив

За кражба на автомобили и последвала повреда по един от тях Районният съд наложи ефективно наказание на 19-годишен младеж. През нощта на 15 май миналата година, докато се разхождал из село Гроздьово, подсъдимият Я. Иванов решил да намери паркирана кола и ако успее да запали двигателя, да я покара по пътищата из околността. В двор на частен дом той забелязал паркирани един след друг два незаключени автомобила. Мъжът не могъл да подкара първия автомобил, затова го избутал през порталната врата на улицата.

С откритите ключове върху контролното табло на втория автомобил на стойност 4440 лв., стартирал двигателя и подкарал колата из селото. Впоследствие младежът продължил да шофира към изхода на селото, когато при маневра колата заседнала в калта на няколко метра от коритото на река Камчия и той я изоставил. На сутринта потърпевшите собственици започнали да издирват колата си и да разпитват за нея, при което младежът признал за кражбата и посочил къде я е оставил.

Няколко месеца по-късно, по идентичен начин в село Пчелник, Я. Иванов отнел товарен автомобил на стойност 975 лв. В следобедните часове младежът проникнал в оставения отключен на улицата камион, открил контактните ключове в шофьорската кабина и потеглил с камиона извън селото като продължил да шофира по черен път през гората в местност „Лонгоза”, докато товарния автомобил се заклещил между дърветата.  Експертиза установила, че последвалите повреди по камиона – изкривена броня, скъсано шаси, увредено устройство за повдигане на коша и др., са на обща стойност 200 лв.

Иванов е има предходна съдимост, предимно за кражби. За настоящото деяние, след постигнато в съдебна зала споразумение, Районният съд му наложи наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, което да бъде търпяно при първоначален строг режим в условията на затвор. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.