Митнически инспектор с канадски паспорт предлага за евродепутат ГЕРБ-Варна
Митнически инспектор с канадски паспорт предлага за евродепутат ГЕРБ-Варна / netinfo
Митническият инспектор Светлан Савов и юристката Албена Куюмджиева са номинирани от ГЕРБ-Варна за евродепутати. Кандидатите на сдружението, които ще се явят на изборите, и подредбата им ще бъдат обявени на 20 февруари. Засега е ясно само, че водач на листата ще е Душана Здравкова, която беше предложена лично от неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Здравкова, която е и председател на Управителния съвет на сдружението, също е предложена от ГЕРБ-Варна.

Савов и Куюмджиева са минали през три етапа преди да бъдат номинирани - допускане до участие в подбора, последващо пресяване и предварителна селекция. Другите условия, на които е трябвало да отговарят, е да имат чисто съдебно минало и да не са работили за Държавна сигурност.

30-годишният Светлан Савов е завършил Икономически университет - Варна, специалност “Счетоводство и контол”. Живял е близо година в Квебек, където е получил и канадски паспорт. В момента работи като инспектор в агенция “Митници”.

28-годишната Албена Куюмджиева е от учредителите на ГЕРБ и говорител на сдружението. Завършила е право в Техническия университет във Варна и магистратура по финанси във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Повече от 700 са членовете на ГЕРБ-Варна, заяви Павел Димитров. Тяхната бройка се очаква да нарастне, тъй като в момента се обработват още молби. Наплив към сдружението имало от разочаровани членове на СДС и НДСВ. За да бъдат приети кандидатите, те не трябва да са криминално компрометирани и да не са работили за Държавна сигурност.

ГЕРБ-Варна още няма решение дали ще издигне свой кандидат за кмет на изборите през есента. Вотът за европарламент ще бъде тест за популярността на сдружението в града, заяви Душана Здравкова.

Нотариус Павлина Симеонова е предложена от варненските членове на ГЕРБ за областен координатор. Решението за назначаването й трябва да бъде взето на централно ниво. Варненската структура на сдружението е единствената в страната, която няма координатор. Постът се заемаше от Павел Димитров, който подаде оставка заради присъствието на взривения търговец на зърно Асен Николов на откриването на офиса във Варна.