Малкият Хриси мечтае да види мама и тати
Малкият Хриси мечтае да види мама и тати / netinfo

Човек е голям, колкото са големи мечтите му! И ако един мечтае за милиони, друг за скъпи коли, то едно малко ангелче мечтае само за едно – да види мама и татко.

Това е второкласникът в СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. Д-р Иван Шишманов” Християн Гатев. Той се ражда с атрофия на зрителния нерв – очите му са здрави, но реално живее в мрак.

Заболяването е много рядко, но има шанс известен процент от зрението да се възстанови чрез специални процедури в чужбина. Вече втора година Хриси се лекува в Сърбия, във филиала на руската клиника „Еликсир” от Калуга.

След няколкото процедури детето се е почувствало значително по-добре и вече реагира на светлина. Следващата стъпка от лечението би била да разпознава сенките и да не се блъска в предмети.

За съжаление неговите родители, като повечето в България, не разполагат с нужните средства за процедурите, които ако не продължат ефектът от лечението може да се изгуби.

Средствата на година не са много. Всеки може да помогне с малки суми, в зависимост от своите доходи, чрез сметката в UniCredit Bulbank, BIC UNCRBGSF, IBAN BG35 UNCR 76301077272298 (в лева) или при лична среща с родителите: Ивайло Гатев – баща, тел.: 0896 369 518.

Независимо от проблема Хриси е изключително любознателен – знае английски и френски, назовава всички столици на европейските държави и без проблем учи уроците си.