Любимци на Барозу в подкрепа на Варна за европейска културна столица
Любимци на Барозу в подкрепа на Варна за европейска културна столица / Дарик Варна, архив

Варна има големи шансове да стане културна столица на Европа през 2019-та година. Този извод е направила варненска делегация, посетила Лондон в началото на месеца. В английската столица има силно лоби от наши сънародници, които са изявили желание да помогнат в популяризирането на града в Европа.

Варненската делегация е осъществила редица срещи в Лондон, една от които с Боб Скот – първия председател на журито, което определя европейските градове – столици на културата. Той е помогнал с редица съвети и е окуражил българите, че Варна има потенциал да бъде избрана за културна европейска столица. Очаква се съвсем скоро Сокт да пристигне у нас, за да се включи в организацията по кандидатурата, разкри зам.-кметът по здравеопазването доц. Христо Бозов, който е бил във варненската делегация.

„За да имаме успех, ни е нужна помощта на европейски специалист с богат опит. Нека да не си правим илюзията, че можем сами да се справим“, коментира директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова, която също е част от делегацията. Тя разкри, че се прави всичко възможно догодина в морската столица да изнесе концерт Европейският обединен младежки оркестър. Той би бил силно рамо за кандидатурата ни, тъй като се ползва със специално отношение от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и други най-висши политици, посочи Димова.

Варна има редица предимства и капацитета да стане европейска културна столица, коментира доц. Бозов. Освен многото прояви и фестивали, градът разполага с много хотели, международно летище и железопътен транспорт, отчете той и призова българските градове да работят съвместно и да си оказват подкрепа, вместо да се конкурират.