Кръгла маса нищи стандартите за битови електрически уреди
Кръгла маса нищи стандартите за битови електрически уреди / Sofia Photo Agency, архив

Кръгла маса на тема: „Познаването и прилагането на европейските стандарти за битови електрически уреди - средство за постигане на устойчиви и конкурентни позиции на фирмите, предлагащи такива уреди на пазара" започва от 10 часа в хотел до жп гарата.

Дискусията се провежда в изпълнение на проект „Усъвършенстване на системата за стандартизация в България", финансиран по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013". Организатор е Българският институт за стандартизация.

Кръглата маса цели да провери дали фирмите успяват да следят и прилагат променящите се изисквания за битовите електрически уреди и каква допълнителна информация им е необходима, за да са информирани за новостите. Ще се дискутират стандарти, свързани с безопасността на битовите електрически уреди, както и проблеми от практиката.

Почти една трета от всички разходи за енергия в домакинството идват от големите битови уреди или от така наречената бяла техника. Затова трябва да обърнете внимание не само на екстрите и на цената, но и на класа за енергийна ефективност, посочват от Българският институт за стандартизация.

Европейският съюз си поставя амбициозна цел към 2020 година 20% по-малко електропотребление, 20% дял на възобновяемата енергия и 20% намаление на вредните парникови емисиите. Домакинствата са вторият най-голям потребител на електричество и третият най-голям източник на парникови газове в атмосферата. Според европейски източници, потреблението на електрическа енергия в бита се разпределя приблизително така: 15% за отопление, 75% за домакински уреди, включително за готвене и топла вода и 10% за осветление. Изчислено е, че само ако сменим старите си хладилници и перални, ще спестим около 9000 GWh електроенергия годишно.