Край Варна започна фестивалът Золотой Витязь
Край Варна започна фестивалът Золотой Витязь / netinfo

Със самостоятелна изложба на световноизвестния български художник Кеазим Исинов започна фестивалът "Золотой Витязь" - Камчия 2015. Събитието се провежда за шести път в света и за втори път в Камчия. То бе открито от президента на Международния форум на славянските изкуства "Золотой Витязь" Николай Бурляев и председателя на Управителния съвет на Фондация "Устойчиво развитие за България" Станка Шопова. Събитието бе уважено от политици, депутати, хора на словото и изкуството. Приветствие поднесе генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук. Участниците във фестивала бяха поздравени и от народния представител Красимир Янков. "Срещата ни в "Камчия" се провежда с благословията на патриархът на Москва и цяла Русия - Кирил, каза пред аудиторията Николай Бурляев, като предаде специалните благопожелания за успех на събитието от министрите на културата и МЧС на Руската федерация, а така също и поздрави към участниците от великия руски режисьор Никита Михалков.

"Ако има рай на земята, рай за децата, това е Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия". Посвещавам тази изложба на 70-годишнината от Победата и на приятелството между България и Русия", каза при откриването на изложбата майсторът на чудните образи Кеазим Исинов. "Негови творби украсяват над 600 галерии по света", изтъкна академик проф. Сашо Драганов. "Човек – Земя – Космос" е водещият мотив на изложбата. "Същността на творчеството на Кеазим Исинов се формира край Садовец, в каньоните на река Вит, където и до днес са стаени митовете и легендите за времената на атлантите, на траките Гети – Готи, на римското владичество, на книжовните преписи в манастира. Кеазим Исинов е значим посланник на българската култура и традиции по света", допълни академик Драганов.

С богата концертна програма започна първия ден на събитието. Пред препълненения Атриум на хотел "Лонгоз" в "Камчия" Грета Ганчева представи с изпълнение уникалния детски фестивал "Звездите на Камчия", който тази година се провежда под знака на ЮНЕСКО. Академичният танцов театър на ВСУ "Черноризец Храбър" омагьоса присъстващите с красивите български фолклорни танци. Специалните гости на фестивала  - представителна група на ансамбъл „Лидер” на МЧС и артистите от Иркутския театър изправиха залата на крака с изпълненията си. Големият финал обаче постави легендарният  Бисер Киров – единственият българин, носител на почетното звание „Заслужил артист“ на Руската федерация. Той покани всички участници да изпеят заедно вечният марш „Прощание славянки“.

На 22 септември Фестивалът ще гостува на Шумен, а ден по-късно участниците ще се срещнат с кмета на Варна Иван Портних. На 23 септември от 17,30 ч. в Пленарната зала на Община Варна те ще изнесат концерт за варненската публика.

Във фестивалната програма е включена и специална прожекция на български филм, отличени с наградата "Золотой Витязь" - "Българска Рапсодия" на режисьора проф. Иван Ничев и "Дъждовен ден" на режисьора Андрей Чертов. Прожекциите ще са на 23 и 24 септември от 15,30 ч. в зала "Европа" на ФКЦ – Варна.

Община Варна и Фестивалният и конгресен център в града са партньори на събитието.