Корифей в стоматологията  става Доктор Хонорис кауза на Медицинския
Корифей в стоматологията става Доктор Хонорис кауза на Медицинския / netinfo

По предложение на ректора на Медицински университет - Варна и по случай 80-годишния му юбилей проф. д-р Апостол Стратиев ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор Хонорис кауза" на университета. Церемонията ще се състои от 11 часа в аулата "Проф. д-р Владимир Иванов" в Университетска болница "Света Марина".

Проф. Стратиев има изключителни заслуги за създаването на Факултета по дентална медицина, изготвянето на програми за обучение по дентална медицина, подготовка на докторанти, специализанти и кадри за хабилитации, оказване на организационно-методична помощ в изготвянето и утвърждаването на програмата и институционалната акредитация на МУ - Варна, най-вече като авторитетен учен - специалист в областта на лицево-челюстната хирургия в България", се съобщава в официално съобщение по случая.

Апостол Стратиев е роден в Хасково през 1929 г. Завършва висше образование в Стоматологичния факултет на Медицински факултет в София през 1952 г. Изследователската му работа започва със съсредоточаване на вниманието върху структурата, функциите, заболяванията, диференциалната диагностика и лечението на слюнчените жлези. Търси и създава метод за хирургичен достъп до инфакраниалната област на главата. Създава прецизна техника за сиалография на околоушната и подчелюстната слюнчена жлеза с оглед прилагането й за нуждите на диагностиката. През 1989 г. проф. Стратиев получава научната степен "Доктор на медицинските науки". Същата година е избран за професор.

През 1990 г. е избран за декан на Стоматологичния факултет към Медицински университет - София. Ангажира се и с ръководството на Катедрата по лицево-челюстна хирургия при факултета. В момента е председател (трети мандат) на Постоянната комисия по здравеопазване и спорт към Националната агенция за оценяване и акредитация. Член е на Специализирания научен съвет по стоматология и лицево-челюстна хирургия при Висшата атестационна комисия, член е на Научния съвет на Университетска болница - Лозенец, председател е на Онкологичния комитет при болницата.