/ БТА
Комисия ще направи оглед на всички рибарски стоянки около Варна.

Това съобщи зам.-областният управител на крайморския град Огнян Рачев след заседанието на междуведомствената група, която се занимава с темата за състоянието на съоръженията за швартоване и акостиране на плавателни средства в региона.

Работна група започва да описва рибарските стоянки около Варна

"В нея влизат представители на над 20 институции, както и на рибарските сдружения. Проблемът с незаконността на стоянките е бил неглижиран през последните 50 години и разрешаването му ще отнеме време", посочи Рачев.

Той припомни, че по данни на „Морска администрация“ броят на този тип съоръжения в района от Обзор до Дуранкулак надхвърля 100. Със заповед на администрацията 34 бяха забранени за достъп, защото са опасни за хората и околната среда.

"Огледът на стоянките във Варненско ще бъде направен от комисия, в която ще има представители на Областната управа, Общината и „Морска администрация“, допълни Рачев. Към експертите ще се присъединят и представители на рибарските сдружения.

Предстои Община Варна да даде конкретна информация колко места в района могат да бъдат обособени като стоянки. "Очаква се в близко бъдеще да стане ясно и дали ще бъдат реализирани два проекта за удължаване на рибарските пристанища. Рибарите трябва да подадат информация колко точно места са им необходими", обобщи Рачев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мила Едрева, БТА