Кметът на Аксаково с трети мандат начело на морските общини
Кметът на Аксаково с трети мандат начело на морските общини / Дарик Варна, архив

Кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов ще ръководи Асоциацията на Българските черноморски общини (АБЧО) още един мандат. Това решиха морските кметове от страната на отчетно-изборното събрание на АБЧО, което се проведе във Варна. Заместници на Стоилов в мандат 2012-2013 г. ще са кметът на Каварна Цонко Цонев и кметът на Несебър Николай Георгиев.

Членове на новия 7-членен Управителен съвет, освен тримата председатели, са кметовете на Варна Кирил Йорданов, на Бургас Димитър Николов, на Долни чифлик Борислав Натов и на Созопол Панайот Рейзи.

Седмината номинирани са ръководителите на общините с доказан административен капацитет и принос в активната защита интересите на българското Черноморие, коментира кметът на Добрич Детелина Николова, която официално номинира членовете на новото ръководство на АБЧО.

Екипът е добре балансиран - има представители на трите области - Варна, Бургас и Добрич, работим добре и налагаме АБЧО като авторитетна неправителствена организация, която неслучайно празнува 20-ата си годишнина, коментира след преизбирането си председателят на АБЧО инж. Атанас Стоилов.

Областният управител на Варна Данчо Симеонов обяви, че държавната власт край морето има големи планове на ниво черноморски общини в рамките и извън рамките на страната, но за тях тепървя щяло да се говори.

Освен избора на нов Управителен съвет на АБЧО, морските кметове успяха да се срещнат и с вицепрезидента на Клуба на най-красивите заливи в света - кмета на португалската община Сетубал Мария дас Дорес Мейра, която след заседанието на Асоциацията започна обиколка на заливите по Северното черноморие.