Ключови общинари се разделят с постовете си
Ключови общинари се разделят с постовете си / Дарик Варна, архив

Знакови лица, заемали възлови постове в администрацията на Кирил Йорданов цели петилетки, вече не са работа, съобщава сайтът Топ новини Варна. До дни се очаквало излезлият в дълъг болничен отпуск Михаил Куликов да се върне на работа и да бъде освободен от поста, както обеща в предизборната си кампания кметът Иван Портних. Във внезапен болничен е излязла и Теодора Трендафилова, директор на „Общинска собственост, икономика и стопански дейности”, след като разбрала, че ще я сполети същата съдба.

Скоро със службата си щяла да се раздели и секретарката на бившия кмет Мирена Маркишка, но все още не се знае дали ще напусне общината, или ще й бъде предложена друга работа. За сметка на това братовчедката на ексградоначалника, пенсионерката Пламенка Ванкова, която дълги години оглавяваше Отдел "Международно сътрудничество", вече се е простила с поста си. Наборът й Петър Пасев, който от незапомнени времена ръководеше общинското предприятие "Спортни имоти", а после бе прехвърлен да управлява почивните бази на администрацията, оттук нататък също ще разчита на пенсията си.

Редицата на освободените кадри на Кирил Йорданов поведоха заместник-кметовете Калинка Попстефанова, Антон Жожев, липсват още Христо Бозов и Коста Базитов.

От общо 19 дирекции 11 вече са с нови началници или са в процедура по избор. Първа си отиде пенсионерката Станка Маринчева-Кертикова, която оглавяваше Дирекция "Социални дейности", и натрупалият печална слава Петър Радушев - шеф на дирекцията по европейски и национални оперативни програми. С общинските си постове се разделиха още Стойчо Бакалов, оглавявал дълги години Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред”, както и един от неговите подчинени - Иван Иванов, началник отдел „Контрол на търговската дейност и туризма".

Освободени бяха още Станко Станков, директор на дирекцията по управление на собствеността, който от дни е приютен при бившия си колега и настоящ областен управител Иван Великов. Общината напуснаха шефката на Дирекция „Управление на човешките ресурси” Галина Василева, както и директорът на "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" Стоян Димитров.