Историк: Варна е била пристанище на Търново
Историк: Варна е била пристанище на Търново / veliko-tarnovo.net

Представителна изложба със средновековни съкровища от Варна и региона е изложена в реставрираната сграда на хана на хаджи Николи - една от най-хубавите възрожденски къщи, строени в България. Това съобщи директорът на Археологическия музей във Варна Валентин Плетньов.

Експозицията е била открита навръх празника на старопрестолния град 22 март.
Тя представя 180 културни ценности паметници на ювелирното изкуство от Второто българско царство. Жителите и гостите на старопрестолния град могат да видят уникални ценности от съкровищата в Долище, Евксиноград, Крумово, Шкорпиловци и Силистра. Между тях са мъжки и женски колани, обици, пръстени, огърлици, керамика. Представени са и най-добрите образци на средновековното грънчарство, както и 35 икони от края на ХVIII и началото на ХIХ век, рисувани по Черноморието. Представена е само една пета от паметниците, които се съхраняват във фондовете на варненския музей, посочи Плетньов.

Това е първата голяма изложба, с която се открива новореставрираната сграда на Самоводската чаршия, строена през 1858 г. от Кольо Фичето. Собственик на реставрираната в продължение на три години постройка е американецът Уйлям Бек от Тексас, като към сградата е имало апетити за изграждане на казино и хотел.

Средновековните ценности са изложени в залите на втория етаж. На третия е подредена изложба на съвременни варненски художници. Залите са озвучени и климатизирани. „За съжаление такъв обект във Варна засега няма", коментира шефът на варненския Археологически музей.

За разпределяне на приходите от изложбата е сключен договор, по силата на който варненският музей ще получава 50% от печалбата. Идеята е изложбата да продължи до края на октомври, след което до март догодина в търновския музей ще бъдат изложени варненски съкровища и накити от периода XV-XIX век. В тази експозиция, освен Арехелогическия, ще се включат и други три варненски музеи - за история на Варна, на Възраждането и Етнографският музей.

„През Средновековието Варна е била пристанище не на Шумен, а на Велико Търново", пошегува се шефът на варненския музей. Според Плетньов това съвсем не е шега, тъй като Варна е била основното пристанище на Второто българско царство с център Велико Търново.

Изложбата в Ню Йорк „Изгубеният свят на стара Европа - Дунавската равнина в периода 5000-3500 г.пр.н.е.", която е организирана съвместно с над 20 музея в България, Молдова и Румъния, в края на май ще бъде преместена за четири месеца в Ашмолския музей в Оксфорд. След това експозицията, в която попадна и най-старото златно съкровище в света, открито във Варненския Некропол, ще бъде представена и в Музея за цикладските цивилизации в Атина.