задържан
задържан / ThinkStock/Getty Images
Варненският окръжен съд одобри споразумение между прокуратурата и четирима подсъдими, които се признаха за виновни за отвличането на Аля Д. и присвояването на 13 000 хил. лв.

През януари 2014 г. сирийския гражданин Аля Д. бил настанен в бежански лагер в село Пъстрогор. По съвет на брат си, намиращ се в Германия, той се свързал с иракчанина Ромъл М. който по това време живеел в село Синдел и се занимавал с трансфериране на бежанци от България до Германия. Услугата струвала 6 000 евро. 

На 21 януари в района на Централна поща във Варна Аля се видял с Ромъл М. и Румяна М. от Синдел, за да изтегли и да им предаде исканата сума. Двамата, виждайки че сириецът разполагал с парите, се обадили  на брата на Румяна Димитър М. и на Йордан Б. от Вълчи дол и поискали от тях да го отведат на безлюдно място и да му отнемат сумата. 

Проститутка плати сметка на доведения си син с открадната от клиент карта

На уговорено място, Аля Д. се притеснил, тъй като в един момент около него се събрали доста хора, които му се сторили подозрителни.  Поради тази причина, той поискал да се върне в София. Иракчанинът Ромъл М. му предложил да го закарат до хотел, но след като сириецът отказал, Димитър М. го вкарал със сила в автомобила и заедно с Йордан Б. потеглили към курорта „Албена”.  

На отбивка в близост до Кранево те свалили Аля от колата, взели му парите и счупили двата му мобилни телефона.  Малко по-късно случайно преминаващ мъж намерил сириеца и се обадил в полицията. 

Подсъдимите декларираха пред съда, че признават вината си и са съгласни със споразумението. На Ромъл М., който е осъждан и преди, беше наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при първоначален срок режим. Останалите подсъдими Румяна М., Димитър М. и Йордан Б. се съгласиха с наказанието 3 години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване се отлага с определяне на изпитателен срок от 5 години.