Илко Станчев: „Спартак“ трябва да живее със своето бъдеще
Илко Станчев: „Спартак“ трябва да живее със своето бъдеще / Добри Атанасов

„В отговор на всички тези декларации и диплянки, в които виждам много ретро хартия, ще кажа, че никой нищо не иска да краде.  По принцип този, който е крал някога нещо споменава тази дума в момент, в която тя не е актуална“, коментира членът на УС на Фк „Спартак“ Вн Илко Станчев за „Морски гонг“ по Дарик по повод декларацията на ветераните на ФК „Спартак“, публикувана в официалния сайт на „Спартак“ 1918. В нея пише, че няма да бъде позволено на друг клуб, основан през 2015-а година да си присвои 98-годишната история.

„Спартак 1918 не е гнездото на „Спартак“ Вн. Нашият „Спартак“ Вн, в който и аз имам някакъв скромен дан, ще бъде съхранен в годините, както го помнят всички. Никой не иска нищо да краде, а да вкара в ред най-после „Спартак“ Вн и да изчисти имиджа, който се е натрупал с годините заради лошото управление. „Спартак“ трябва да живее със своето бъдеще. Не може да се живее само със спомените на тия хора, които вчера ги видях на снимка,  чиято обща възраст е 1430 години на 18 човека. Трябва да се мисли и за бъдещето. Историята си е история. Ако тя се пише и се повтаря, ще я помнят и децата, а и всички, които са на средна възраст. В момента хората ги интересува настоящето и бъдещето на „Спартак“ Вн, коментира още Станчев.

На въпроса кога ФК „Спартак“Вн ще стъпи на стадион „Спартак“, членът на УС на клуба отвърна: „Ситуацията е следната. С много усилия искахме да убедим и да кажем на хората, че искаме да направим съвременен модел на управление на един клуб, който е изоставен в големи тръни и бодили. Първото, което е, за да се махнат бодилите и тръните, които са от управлението на това ръководство, е нужна поне една седмица. Без помощта на цялата фенска организация може да се постигне това почистване. От там нататък, всичко, което трябва да се прави, изисква много средства. Клубът „Спартак“ 1918, минавайки в ликвидация, той не може да извършва дейност. Затова би трябвало спортният комплекс да прекрати договора с това сдружение и да сключи такъв с клуба, който има представителен тим и ще играе с емблемата и цветовете на „Спартак“. Ние сме голяма общност, единни сме и ще видите в най-скоро време с първите мачове във „В“ група колко хора ще се завърнат и ще мислят за своя отбор, като нещо, пред което има бъдеще“.

На въпроса дали вече са се появили спонсори, които са готови да инвестират в клуба Станчев отвърна така: „Има такива хора. Има различни предложения. Наш е проблемът кой ще изберем, защото тук става въпрос за спонсорство. Нека всичко си бъде общинско, а хората, които искат да бъдат спонсори да инвестират в базите и децата и да се надяват, че един ден при една продажба на един футболист в „Спартак“ Вн, евентуално могат да си върнат част от парите. Съвременният мениджмънт на един клуб трябва да бъде по съвременен начин. Това е бизнес, който хората развиват от 20 години, а тук развяваме декларации и казваме „ще направя“.

По отношение селекцията Станчев заяви: „Селекцията за участието ни във „В“ група е свързана с максималния бюджет, който трябва да се осигури за този клуб. Тази селекция трябва да бъде с ядро-перспектива участието ни в „Б“ група. Ще има много млади и кадърни футболисти. Първата ни цел е да се огледаме във всичко, което имаме в „Спартак“ и в нашия град, за да можем да прокараме и занапред идеята да разчитаме на ядро от местни футболисти“.