Грипът идва, време е за профилактика
Грипът идва, време е за профилактика / netinfo
Едва 4,5 процента от цялото население в страната е използвало противогрипни ваксини през последния зимен сезон, съобщи д-р Светла Станева - шеф на Дирекция “Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ Варна. Според препоръки на Световната здравна организация ваксините трябва да бъдат масово прилагани. Въпреки това обаче у нас този начин на профилактика все още е слабо застъпен, коментира Станева.

В момента в страната има по-висока заболеваемост в сравнение със същия период на миналата година. През последната седмица 52,68 на десет хиляди са регистрираните варненци с остри респираторни заболявания.

Най-уязвими за вируса на грипа са децата до 4 години, учениците, възрастните хора и хронично болните. За тях ваксинирането е задължително, тъй като техните групи са рискови по отношение на възникването на усложнения след боледуване.

Годишно от 3 до 5 млн. души по света боледуват от тежки форми на грип., а всяка година от него загиват от 250 до 500 хиляди. Вирусът на заболяването е лесен за предаване, затова профилактиката е много важна, добави д-р Станева. Най-ефективната превенция според нея, освен противогрипните ваксини, е системното проветряване, носенето на маски, изолирането на болния от здравите.

Ваксините тази година са обогатени с новите грипни щамове, които се очакват – “Брисбейн” и “Флорида”. Те дават между 70 и 90 процента защита от заразното заболяване. Могат да бъдат закупени от всяка аптека. Поставят се от личния лекар, задължително след преглед, или в кабинета на РИОКОЗ, където за манипулацията се заплащат 2 лв. Най-подходящи за поставяне на ваксина са месеците октомври и ноември. Тя не се препоръчва единствено за профилактика на бременни жени.

25 хил. ваксини е осигурило Министерството на здравеопазването за персонала на социални и здравни заведения. Безплатно ще бъдат ваксинирани и хората в домове за възрастни.