Фестивалът Златна роза се включва в благотворителна кауза на фондация “Карин дом”
Фестивалът Златна роза се включва в благотворителна кауза на фондация “Карин дом” / DarikNews.bg, архив

За втора поредна година фестивалът на българския игрален филм “Златна Роза” се включва в благотворителна кауза на фондация “Карин дом” Варна. През тази година организаторите на фестивала обръщат внимание на музикотерапията като част от терапевтичният процес на деца със специални нужди.

През изминалата учебна година 2014 -2015 музикалният терапевт на Карин дом работи с 20 деца с различни състояния, сред които от аутистичния спектър, синдром на Даун, забавяне в общото развитие, говорни проблеми, сензорни дефицити, хиперактивност.  За тези месеци някои от децата показват стабилизиране на състоянието, развитие в експресивната реч, адекватно изразяване на различни емоции посредством музикалните елементи като ритъм, мелодии, хармонии и др., намалява се стресът, подобряват се комуникативните и когнитивните способности.

На база на постигнатите до тук резултати, в Карин дом вярват, че музикалната терапия покрива поставените терапевтични цели и ги мотивира да разширят дейността като се обединяват в работата с физиотерапевтите и работят с деца с детска церебрална парализа и двигателни затруднения. Въвеждането на музиката допринася за създаване на по-приятна и лека атмосфера, подобрява двигателните функции и под формата на игра с музика и песни се извършват физиотерапевтични упражнения”, коментират организаторите на фестивала „Златна роза”.

Средствата от продажбата на плакатите и каталога на фестивала ще бъдат дарени за закупуването на музикални инструменти за специални деца, с които ще бъде направена музикотерапията по-забавна и ефективна. „Надяваме се повече хора да помогнат, като резултата от тази кампания ще обявим по време на закриването на фестивала”, коментират организаторите.