Джипитата плашат с фалити при 10 пъти по-висок наем
Джипитата плашат с фалити при 10 пъти по-висок наем / netinfo
Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна се обяви против предложението на председателя на общинската комисия по здравеопазване за десеткратно увеличение на наемите в общинските поликлиники. Сега джипитата плащат между 10 и 30 лева месечен наем за кабинет.

На страната на общопрактикуващите лекари днес застанаха председателят на Регионалния лекарски съюз - доц. Иван Гълъбов, директорът на Районния център по здравеопазване - д-р Веселин Балкански и доц. Станка Маринчева - директор на ОД "Здравно развитие".

Идеята на Бранимир Балачев противоречи на чл. 102 от Закона за лечебните заведения, според който джипитата трябва да плащат 10% от общинския наем. Средният месечен доход на едно джипи във Варна е около 250 евро, според д-р Лазаров, който е общопрактикуващ лекар в ДКЦ IV, има реална опасност 75 процента от практиките в ДКЦ-тата да фалират, ако Бранимир Балачев успее да прокара идеята си в Общинския съвет.

Според доц. Маринчева до момента в общинската администрация не е постъпвало писмено предложение за повишаване наемите на джипитата.

Председателят на Регионалната колегия на БЛС коментира, че малките приходи на ДКЦ-тата се дължат не на ниските наеми, а на лошия мениджмънт.