/ netinfo
Варненецът Димитър Атанасов - Кабули издаде българо-ромски етимологичен речник, който съдържа близо 600 страници и обяснява значението на близо 15 000 думи 
В българския език има много думи от езика на ромите. Това заяви пред Дарик варненецът Димитър Атанасов – Кабули, създател на първия българо-ромски етимологичен речник. Тригодишният труд на ромския писател е събран в близо 600 страници и обяснява значението на близо 15 000 думи.

Според Кабули, думата баровец произлиза от барó, което на ромски означава голям, големец. От ромски произход е и друга дума от разговорния български език – мариз. Произлиза от марипé, което на романес означава бой, обясни писателят.

Думата за секс при ромите е буле. Произхожда от думата бул, с която се наричат задните части на човек. 

В думата кючек пък има турска, циганска и арабска връзка, но основно ромска. „На запад го наричат танца на пъпа. Кючекът фактически е движение на коремната област. Интересно е обаче, че кючекът при циганите е привнесен от Средния Изток и не е изконно техен танц”, обясни авторът на българо-ромския етимологичен речник. 

В уникалното издание има думи на повече от 600 години. Интересно е, че думата Мадара на ромски означава Не се страхувай. Названието цигани пък произхожда от гръцки, твърди  Димитър Атанасов – Кабули.

„Аз използвам думата циганин без да ме е страх, въпреки че и нашите роми ме критикуват. Но официално е прието и от световни организации да се нарича ром”, сподели създателят на Диалектно-съпоставителен (етимологичен) речник на езика романес. 

Димитър Атанасов – Кабули (Доброжелателния) е на 66 години, родом от Варна. Бил е член на редакционната колегия на списание „Джипси рай”, работил е и в дирекция „Култура” в Община Варна.. Изнасял е лекции на ромска тематика в университети в Англия. Поддържа контакти с роми от целия свят, както и собствен блог.

За ромите Кабули пише от 45 години. До сега е издал 4 книги, една от които се казва „Светът и циганите”. Твърди, че ромите са на Балканския полуостров от повече от 1500 години, като причината е пътят на търговията.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК