Доц. д-р Миглена Темелкова: Нужен е пълен одит на общината, за да започнем начисто
Доц. д-р Миглена Темелкова: Нужен е пълен одит на общината, за да започнем начисто / ПП АБВ

„Всеки нов кмет, който получава доверието на варненци и поема управлението на общината, трябва да знае какво наследява. Затова е нужно да се направи пълен одит на администрацията и дейностите, които финансира, за да започнем начисто новия мандат”, заяви кандидатът за кмет на ПП Алтернатива за Българско Възраждане доц. д-р Миглена Темелкова.

Това се налага от пълната липса на прозрачност в управлението до момента. В община Варна следва да влезе нов, енергичен и иновативно мислещ екип от експерти и професионалисти, а не от професионални политици или административни кадри, назначавани по политически причини. Това налага спешно преструктуриране на общинската администрация, съобразно потребностите на града и изискванията на интегрираното градско развитие.

Обществото заслужава да види осветена цялата инвестиционна дейност на общината. Варненци трябва да знаят в какво са вложени данъците им. Нужно е да бъде предоставена информация кои са фирмите, ангажирани от общината със сметосъбирането, със снегопочистването, с ремонтните и рехабилитационните дейности, кога и с какъв срок са сключени договорите с тях, при какви условия, как се отчитат те за извършеното, на колко възлизат техните услуги и реално направените разходи съответстват ли на планираните, категорична е доц. Темелкова.

Трябва да се обяви публично кои са проектите, които се изпълняват в момента, кой ги изпълнява, каква е стойността им и във всеки момент да е ясно на какъв етап са дейностите по тях. Това може да стане само с въвеждането на новите технологии в управлението на общината и в комуникациите й с гражданите. На сайта на администрацията трябва да е възможно всеки да може да провери докъде е стигнала молбата му или на какъв етап на подготовка са документите, които е поискал. Трябва да има опция за проследяване на всички инвестиционни проекти. Всичко това ще направи общината наистина прозрачна, а на гражданите ще се спести време при получаване на административна услуга, смята кандидатът на АБВ за кметския пост Миглена Темелкова.

Преодоляването на непрозрачността в работата на администрацията може да стане и чрез гражданско участие във вземането на важни за града решения. Възможностите в тази посока има и те не са свързани само с електронната среда и информационните технологии, но и с управлението чрез местни референдуми и допитвания до гражданите, с връзката на кмета и неговата администрация с варненци, категорична е доц. Миглена Темелкова.