Дискутират вредата от пушенето на Световния ден без тютюн
Дискутират вредата от пушенето на Световния ден без тютюн / Sofia Photo Agency, архив

По повод на Световния ден без тютюн Дирекция “Профилактика на болестите и промоция на здравето” при Регионалната здравна инспекция организира дискусия на тема: „Цигареният дим около бременната, кърмещата жена и кърмачето“. Пред участниците в дискусията ще бъде представен филмът «Денят на Яна», третиращ проблемите на пасивното пушене. Ще бъдат попълнени и тестове за никотинова зависимост от бременни и кърмещи жени – пушачки.

В инспекцията се намира консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. Пушачите могат да се възползват от предлаганите съвети на специалистите от дирекцията. Записването за консултация става на телефон: 052/ 665-306.

Световната здравна асамблея създава Световен ден без тютюнев дим през 1987 г., за да привлече вниманието към тютюневата епидемия и леталните ефекти от нея. Употребата на тютюн е една от водещите предотвратими причини за смърт. Глобалната тютюнева епидемия убива почти 6 милиона души всяка година, от които повече от 600 000 са хората, изложени на вторичен тютюнев дим. Ако не предприемем нещо, то ще убие до 8 милиона души до 2030 г., от които повече от 80% ще живеят в страни с ниски и средни доходи.