Дискусия разкрива ползите от фолиевата киселина за бебешкото здраве
Дискусия разкрива ползите от фолиевата киселина за бебешкото здраве / DarikNews.bg, архив

Отворена среща-дискусия по темата „Фолиева киселина за здраво бебе“ ще се проведе утре от 18:00 часа  в Първа аудитория на Медицинския университет. Организатор е Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия-България“. В инициативата ще се включат студенти медици и певицата Деси Добрева.

Благодарение на развитието на медицината, през последните години все повече хора със спина бифида и хидроцефалия се радват на пълноценен живот, въпреки увреждането си и съпътстващите усложнения. Въпреки това „спина бифида“ все още звучи непознато за голяма част от хората. Според проучване на Асоциацията на студентите – медици към МУ Варна, направено през март тази година, близо 90% от анкетираните не знаят какво е „спина бифида“.

Притеснително е също, че едва 76% от близо 400-те младежи, участвали в анкетата, не знаят за ползите от фолиевата киселина и колко важна роля играе тя за бременността.
Слабата информираност се потвърждава от факта, че почти всички майки на деца със спина бифида не са приемали фолиева киселина преди да забременеят. В масовия случай жените започват да пият фолиева киселина едва след като разберат, че са бременни. Тогава може да е прекалено късно.

Според препоръките на Световната здравна организация (WHO) жените трябва да приемат фолиева киселина (0.4 мг) поне 2 месеца преди забременяване и до края на първия триместър. Това ще намали до 75% риска от дефекти на невралната тръба за бебето.

Механизми за успешно справяне с най-често срещаните препятствия ще бъдат представени на двудневно обучение за родители и деца на 15 и 16 ноември. Събитието е наречено „Работилница за взаимопомощ“.