/ ThinkStock/Getty Images
Наркотиците се произвеждат в Китай и се внасят в Европа маскирани в опаковки на почистващи и перилни препарати
Превенцията срещу дрога във Варна
96936
Превенцията срещу дрога във Варна
  • Превенцията срещу дрога във Варна
Варненските тийнейджъри най-често си купуват наркотици от свои съученици, заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик шефът на общинската дирекция „Превенции” Светлана Коева. Младежите разпространяват дрога заради бързата и лесна печалба, ковментира тя.
 
„Няма го образът на лошия човек с качулка, който придърпва децата и им предлага дрога”, добави Коева и уточни, че в дирекцията не са получавали сигнали за разпространение на наркотици в училищните дворове. 
 
Постоянен арест за наркодилър, спипан с 3 вида дрога

"Друга тенденция е забранените вещества да се поръчват през интернет", добави д-р Борислав Станчев, който също беше гост в предаването. Той цитира данни от изследвания, според които българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стереоиди.

Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е вземал дрога, докато за останалите страни средните стойностите са близо два пъти по-ниски. В 90 % от случаите използваният наркотик е марихуана, а около 6 % признават за амфетамини, метамфетамини, екстази и кокаин. 
 
Първата употреба най-често е между 14 и 16 години и е от любопитство. Семейни проблеми могат да свалят възрастовата граница, като по-често това се наблюдава при момичетата. 
 
„Симптомите, че едно дете употребява наркотици, е внезапната промяна в поведението му и нарушаването на норми, които досега е спазвало – прибира се по-късно, бяга от училище, не си подготвя уроците, става затворено и враждебно, сменя приятелския си кръг. В повечето случаи родителите са в чужбина или работят нощни смени, поради което не могат да контролират децата”, обясни специалистът.  
 
Масови арести във Варна на наркодилъри

Д-р Станчев предупреди, че на пазара навлизат много синтетични имитации на лека и твърда дрога, които могат да бъдат много опасни за здравето и дори да доведат до смърт при предозиране. 
 
Опасните вещества се произвеждат в Китай и се внасят в Европа маскирани в опаковки на почистващи и перилни препарати,  ароматизатори и други стоки за бита.  
 
Целият разговор със Светлана Коева и д-р Борислав Станчев е в прикаченото аудио.