Девет вековни дървета на територията на Варна са обявени за защитени
Девет вековни дървета на територията на Варна са обявени за защитени / netinfo
Девет вековни дървета в областите Добрич и Варна са обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Те се намират в землищата на с. Дебрене, област Добрич, градски парк “Свети Георги” - гр. Добрич и с. Нова Шипка, община Долни Чифлик, област Варна. Дърветата са от вида летен дъб, цер и ясен, с приблизителната възраст между 400 и 140 години.

Височината им е от 18 до 25 метра и обиколката им варира от 2.85 до 4.80 метра.

Най-стария екземпляр между тях е от вида летен дъб и е с височина 18 метра и обиколка 4.80 метра. Новите вековни дървета ще бъдат обозначени с табели.

Обявените защитени дървета се вписват в регистри в Министерството на околната среда и водите и в РИОСВ-Варна. На територията, контролирана от екоинспекцията до момента има обявени със заповеди 159 вековни дървета, като за област Варна те са 106, а за област Добрич – 53.

Собствениците на дървета, обявени за защитени, са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане, да уведомяват РИОСВ за настъпили промени в състоянието на обекта, да съгласуват с РИОСВ дейностите, необходими за поддържане или възстановяване на състоянието на обекта и да осигуряват достъп на представители на инспекцията до имота за извършване на проверки по състоянието на защитените дървета.

За допуснати нарушения на Закона за биологичното разнообразие санкциите за физически лица са в размер от 100 до 5000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци са в размер от 500 до 10 000лв.