Износена част на махалото е една от причините за временното спиране на дейността на часовника
Градският часовник във Варна временно няма да работи на 14 и 15.11.2022 г. (понеделник и вторник) поради профилактика на механизмите и подновяване на важна за функционирането му част от махалото. Това разказа специално за DarikNews.bg Християн Тилкиян, момчето, което наследи дейността по поддръжката на часовника от своя дядо Боян Николов.

Личен архив

"След няколко месеца Градският часовник ще навърши 134 години. 24-метровата кула е един от символите на град Варна. Въпреки, че полагам изключителни грижи за часовника няколко дни в седмицата, веднъж годишно е нужна профилактика на механизма. Тази дейност ще бъде съпроводена и със смяната на важна част от махалото на часовника, която е доста износена", разказа за DarikNews.bg наследникът на "властелина на времето" във Варна.
 
Символът на града бе поддържан над 70 години от часовникаря Боян Николов, почетен гражданин на Варна. След неговата кончина в края на 2019 г. внукът му поема грижата за часовника. 
 
"Трябва да бъда много прецизен в работата си, за да оправдая доверието, което ми е възложено. Дядо ми винаги казваше, че с правилната грижа този часовник може да се движи още 100 години", допълни Християн Тилкиян.
 
"В старото градско бижу има още много живот, стига да е добре и с любов поддържан. Часовникът е уникален и противно на традицията никъде по него не е указано името на производителя", разказваше приживе бай Боян, както го знаеха голяма част от варненци.

Християн Тилкиян се извинява на варненци и гости на града за създаденото неудобство.