БСП:  Желева да подаде оставка
БСП: Желева да подаде оставка / netinfo

Смятаме, че г-жа Желева следва да подаде оставка като външен министър след този срам, който беше нанесен на България на изслушването за еврокомисари. Това посочи като позиция на БСП международният секретар на изпълнителното бюро на партията Деница Златева. 

„Най-силният ход на г-н Борисов би бил да оттегли кандидатурата на Румяна Желева още след изслушването. Сега, струва ми се, вече е късно.” Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по време на визитата си във Варна по повод националната младежка среща на младите социалисти.

Според водачът на партията основният проблем с кандидата ни за еврокомисар идва от ниското ниво на компетентност и познаване на ресора. „Правителството трябваше да подходи много по-сериозно, знаейки колко са сериозни изслушванията в Европейския парламент. Цялата отговорност за ситуацията носи лично премиерът Бойко Борисов, каза Станишев. Той добави, че българският външен министър е показал объркване в основни теми, свързани с международното сътрудничество с ЕС и такива къде се намира Аденският залив, където има в плен български моряци. 

Според бившият премиер сериозен пропуск се е оказала липсата на дискусия за избор на кандидат и за това по какъв начин да се вземе най-силния ресор, в който да има и политика, и финасов ресурс. „Аз съм казвал не веднъж, че при друга кандидатура България можеше да получи много по-силен ресор, дори и поста заместник председател на Европейската комисия”, посочи още Станишев. При явяване на много от министрите на подобно прослушване резултатът би бил аналогичен, смята левият водач.

„Виждаме, че целият държавен ресурс е впрегнат в това да се брани госпожа Желева и темата, свързана с деклариране на фирми... Интересното е, че Министерството на правосъдието обяви, че Желева не е нарушила закона, тъй като правилникът на парламента не е закон. Това е призив от правителството да не се декларират конфликти на интереси” , каза Станишев.

Бившият премиер смята, че основният проблем е, че българският кандидат се е представил най-зле на изслушването за европейски комисари. Председателят на БСП приема това като серизоен удар по имиджа на България. „Управляващите в България трябва най-сетне да разберат едно нещо, че тук все още могат да правят каквото си поискат, но в ЕС този подход не върви. Когато се подхожда по този начин, в Европа ни коригират. Дори да бъде избрана Желева, тя ще бъде с много нисък авторитет в комисията” , посочи Станишев. 


„Аз лично бих се срамувала, ако следващите 5 години това бъде нашия представител в Европейската комисия поради некомпетенстността, която прояви” , каза още Деница Златева. Тя допълни, че Желева е показала явно непознаване на основните проблеми и не е отговорила конкретно на нито един въпрос. „Несъстоятелни са обвиненията за саботаж от страна на социалистите, либералите и зелените, защото голяма част от въпросите, които бяха задавани повторно, бяха от представители на Европейската народна партия” , заяви Златева.