/ Дарик Варна, архив
Смятаме, че това съсипва туризма, не му помага, коментира във Варна вицепремиерът Валери Симеонов
Поет е ангажимент за законодателна инициатива и промени в Закона за туризма и Закона за устройство на територията за премахване изцяло на възможността на територията на национални туристически обекти да има преместваеми обекти. Това обяви във Варна вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
 
„Смятаме, че това съсипва туризма, не му помага”, коментира Симеонов, в чийто ресор като вицепремиер е и туризмът.

Незаконните обекти в Слънчев бряг са пречка за нормалния туризъм

Наемането в туризма на сезонни работници от страни извън ЕС ще става по-облекчена процедура, която вече ще отнема само 7 дни, заяви още той. Между 4 министерства е договорено целият срок от подаване на документите до получаване на виза да е една седмица. В новия правилник са премахнати всички пречки за ускореното издаване на визи и привличане на представители на трети страни като персонал в туристическия бранш. Премахнати са изискванията за диплома, превеждане на удостоверението за квалификация и предоставяне от работодателя на договор за наем.
 
От работника ще се изисква само копие на паспорта и подписан договор. Финансовите разходи за работника ще са около 50 евро –35 за виза и 15 за застраховка.
 
„Има недостиг на кадри и голямо търсене. В същото време се очаква повишаване на туристическия поток”, мотивира промените Симеонов. По негова информация за наемане на работа по Южното Черноморие се подготвят около 4000 чужденци
 
„Поели сме ангажимент и сега работим върху удължаването на срока за пребиваване от 90 дни до 5 месеца. Това се извършва със запитване до Европейската комисия. Защо пък да не питаме, като може да се получи и положителен резултат”, отбеляза още Валери Симеонов.   
 
Министерството на туризма възнамерява да предложи законови промени, с които ведомството ще има възможност да одобрява учебните планове и програми на Професионалните гимназии по туризъм и висшите учебни заведения, които имат такава специалност, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, една от важните цели пред ведомството е специалност туризъм да бъде приоритетна.
 
Вече е готова концепцията за създаване и у нас на Център за квалификация и преквалификация към Министерството на туризма. Такава структура съществува в туристически държави като Испания, Португалия, Франция и дори Азербайджан.