/ iStock/Getty Images
Пет въздушни аса от националния клуб „Ястребите на Румъния“ ще покажат своите умения в небето над Варна навръх празника на града - 15 август.

Пилотите, водени от своя лидер Джордже Ротару, гостуваха днес на кмета Иван Портних и отговаряха на въпроси от журналисти. "През тази година клубът навършва един век", разказа Ротару.

Един неочакван, но приятен гост: Щъркел посети жилище в Благоевградско (ВИДЕО)

По думите му през 2022 г. отборът е спечелил Европейското първенство по въздушна акробатика, а през октомври тази година ще участва в световното, което ще се проведе в САЩ. Клубът подготвя безплатно летци между 16 и 23 години", допълни Ротару.

Най-добрите стават членове на националния отбор на Румъния. Над Варна ще се издигнат пет самолета. Шоуто ще продължи около половин час. Зрителите ще видят солови изпълнения на румънските ястреби, както и обща хореография.

Ротару уточни, че ще летят на височина между 100 и 1200 метра и ще се движат със скорост между 100 и 400 километра в час. В шоуто утре ще се включи и единствената дама, член на отбора на ястребите - Андреа Банесару.

За себе си тя разказа, че е на 23 години, а лети от 16-годишна. Зад гърба си има натрупани около 1300 летателни часа. Банесару вече е инструктор и обучава много тийнейджъри.

Ротару посочи още, че ястребите имат представления почти всяка седмица. Освен в родината си те изнасят въздушни представления и зад граница. След Варна им предстоят пътувания в Унгария и Турция.
Мила Едрева, БТА