Административният съд гледа отново делото за оспорване избора на общински съветници
Административният съд гледа отново делото за оспорване избора на общински съветници / снимка: Sofia photo agency, архив

В 13,30 часа Административният съд във Варна ще гледа отложеното вчера дело за оспорване избора на общински съветници.

Във вторник съдът даде ход на делото, заведено по жалба на АБВ, БСП, местните коалиции „Живот за Варна" и „Кирил Йорданов - кметът на Варна", както и още 12 кандидати за общински съветници, срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което на 27 октомври бяха обявени новоизбраните общински съветници.

Във вчерашното открито съдебно заседание процесуалните представители на жалбоподателите и самите те изтъкнаха доводи за опорочаване на изборите, като съобразно указанията на съда, въведоха конкретни доказателствени искания и посочиха допълнителни доводи, сочещи за допуснати нарушения от секционните избирателни комисии (СИК). Посочени бяха секции, в които протоколите са дописвани и поправяни, а в други преференциите не са правилно отчетени.

Жалбоподателите оспориха протокола на ОИК-Варна като документ, който некоректно отразява изборните резултати в съдържателната си част, поискаха провеждането на експертиза за повторното преброяване на бюлетините в определени СИК и направиха искане за допускане на свидетелски показания, с които да установят допуснати нарушения на изборния процес.

Съдът обяви, че ще се произнесе по допускането на доказателствата в закрито съдебно заседание и отложи делото за днес.