81 пълни шестици на матурата по български, двойките са двойно повече
81 пълни шестици на матурата по български, двойките са двойно повече / netinfo

4524 са зрелостниците във Варненска област, които са се явили на задължителна матура по български език и литература, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Николинка Даскалова.

Отличните оценки по предмета са 924, 81 от които са пълни шестици. Двойките са 156, тройките - 917, а добър резултат са постигнали 1479 абитуриенти. Петици са поставени на 1057 зрелостници.

Двойките по математика са 128, а отличните оценки - 118. 27 са пълните шестици.

По най-предпочитания предмет по избор - географията, има 23 отличници, слабите оценки са 412. Най-силен е общият резултат по италиански език. Всички 10 явили се по предмета имат отлични оценки.

40 точки е получил 65-годишният мъж, който се яви на матура по биология, тъй като нямал оценка в дипломата си за средно образование. Те се равняват на добър 4, разкри шефът на РИО.

Все още не може да се каже каква е успеваемостта на варненските зрелостници на матурите в сравнение с тази в страната, тъй като предстои да се направят необходимите анализи, посочи Даскалова. След като това стане, ще бъдат ясни постиженията на варненските абитуриенти по училища, както и къде са основните им пропуски в обучението, коментира тя.