7 млрд. лв. губи България заради осигуряване на минимална заплата
7 млрд. лв. губи България заради осигуряване на минимална заплата / netinfo

Близо 7 млрд. лв. е загубила страната ни от това, че повечето фирми осигуряват служителите си на минималната работна заплата. Данните са официални и отчетени от Българската стопанска камара, съобщи директорът на Териториална дирекция на НАП-Варна Иво Генов по време на кръгла маса “Данъчно и счетоводно законодателство - пречки и стимули пред бизнеса”, организирана от НДСВ-Варна.

Голямата сума се е формирала през последните години. От 2003 година в страната бе допуснат закон, който позволи служителите да се осигуряват на минималната работна заплата, а в действителност техните възнаграждения са в пъти повече, поясни Генов. Данъчният шеф бе категоричен, че подобни измами могат да се избегнат, но е нужна законова реформа.

Между 60 и 100 милиарда евро годишно са загубите от ДДС на Европейския съюз. Тези цифри могат да се сведат до минимум, ако в обединената общност се въведе единна система Еврофиск. Тя ще представлява мрежа от данъчни специалисти, които работят в областта на измамите с ДДС. Предвижда се  чиновниците да могат бързо да си обменят информация и злоупотребите да намалеят, обясни евродепутатът Биляна Раева.