20 млн. лв. са необходими за укрепване на свлечения скат
20 млн. лв. са необходими за укрепване на свлечения скат / снимка: Дарик Варна, архив

За укрепване на проблемния скат над Алея Първа, земни маси от който се свлякоха миналата седмица, са необходими 20 милиона лева. Това обяви в предаването на Дарик „Зала Пленарна" Андрей Василев, общински съветник от „Нашият град” и търговски пълномощник на концесионерите на варненските плажове. Според Василев в укрепването трябва да се вложат и държавни средства.

„Държавата не може да абдикира от ангажимента си, тъй като това е контактна зона между морето и Морската градина. На когото и да е алеята, на когото и да е даден имот, все пак говорим за крайбрежната алея и Морската градина. Държавата тук трябва да предприеме някакви кардинални мерки и този проблем да бъде решен", заяви Андрей Василев. По негова информация собственик на проблемния участък вече не е Иван Станчов, тъй като имотът е бил продаден на друг.

Свлачището, което се активизира в началото на седмицата, се намира само на 150 метра от ската, който „Холдинг Варна" укрепи преди 3 години. Под укрепената зона предстои изграждане на СПА център и други обекти, които са част от проекта за Алея Първа. В момента се работи по изграждане на инженерната инфраструктурата - водопроводи и канализация. Предстои изграждане и на електрозахранващите съоръжения, разкри още Василев.

Решението дали да бъде вдигната забраната за движение на автомобили по крайбрежната алея - в района от паркинга под "Почивка" до рибарското селище, вероятно ще бъде взето утре. Ще се изчакат прогнозираните валежи от дъжд, за да се установи точно какво е състоянието на проблемния скат.

Крайбрежната алея остава и днес затворена за движение откъм „Почивка".

Очакванията са основният път, който осигурява достъп до плажа и заведенията, да бъде отворен в събота сутринта, сподели Василев.