/ iStock/Getty Images
Събраха 1000 лв. от търг на палачинки за параклис
Събраните средства са хиляда лева от благотворителен търг на палачинкови изкушения в търговищкото село Мировец. Търгът бе част от програмата на третия Празник на палачинката, разказа Валя Дамянова, която е организатор на инициативата. Тя събра в събота стотици хора в населеното място. 

Парите от търга ще бъдат използвани за довършване на съградения с дарения на местни жители и други благодетели параклис „Св. Иван Рилски“ в селото.

Градежът на черквата започва през 2018 г. След няколко години на спомоществователство и строителни дейности, параклисът е готов. Предстои регистрация в Епархията и закупуване на църковна утвар и икони.

На търг бяха разиграни кулинарни изкушения, спечелили първите места в конкурс, обявен от организаторите. Разпределени в категории – сладки и солени палачинкови изкушения, те бяха оценявани от жури.

Най-скъпо продадена е палачинкова торта, дело на Анета Кирчева – читалищен секретар в село Пробуда. Тортата е откупена за 325 лева, сподели Валя Дамянова.

„Радостна съм, че празникът се разраства с всяка година. Имаше много хора, които имат своите очаквания. За следващата година ние ще се опитаме да ги покрием“, допълни Валя Дамянова.

Празникът на палачинката се провежда в селото от 2018 г. Той е част от инициативите за традиционния сбор на населеното място, който се провежда всяка първа събота на ноември. 
БТА