Зърнопроизводителите без важни  преференции от догодина
Зърнопроизводителите без важни преференции от догодина / netinfo

Очакваме евросубсидиите да започнат да постъпват в сметките на зърнопроизводителите до средата на месец декември.Това каза в интервю за Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„За 1 декар производителите ще вземат по 23 лева и 40 стотинки.Имаме уверението на земеделския министър,че сумите за директни и национални доплащания ще бъдат преведени на всички земеделски производители", каза още Радослав Христов. Според него през 2010г. земеделските производители ще претърпят сериозни финансови загуби заради орязването на някои данъчни преференции, които ползват в момента.

„От началото на следващата година ще отпаднат преференциите за облагането на доходите на земеделските производители, както и нулевият данък за селскостопански постройки.Няма да можем да разчитаме и на облекчен акциз за горивата", поясни Радослав Христов.

„Ще настояваме тези държавни помощи да ни бъдат върнати. Оправданието на правителството, че преференциите отпадат, заради ангажимент на страната ни към Европейския съюз, е лъжа", допълни Христов.